ΕΣΠΑ 2014-2020

Ολοκλήρωση αντικατάστασης κεντρικού δικτύου ύδρευσης από τη δεξαμενή Αγίας Υπακοής έως τη δεξαμενή Αγίων Αναργύρων Παροικιάς

  • Χρηματοδότηση: «ΕΣΠΑ 2014-2020»
  • Προϋπολογισμός: 1.750.000,00€

Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό έργο υποδομής για την Πάρο, προϋπολογισμού 1.750.000€, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Αφορά στην ανακατασκευή του δικτύου μεταφοράς νερού από το Μαράθι, προς την κεντρική δεξαμενή της Παροικιάς. Βασικός στόχος του έργου είναι να αντικατασταθούν οι υφιστάμενοι, πολύ παλαιοί, εξαιρετικά ελαττωματικοί και ανεπαρκείς αγωγοί, με νέους σωλήνες μεγαλύτερης διαμέτρου, από πολυαιθυλένιο HDPE 3ης γενιάς, διατομών Φ315, Φ160, Φ110 και αντοχής 16Atm. Έτσι, θα γίνει εφικτή η μείωση των σημαντικών απωλειών νερού που έχει ο σημερινός αγωγός, ο εκμηδενισμός των βλαβών και η σωστή αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων. Παράλληλα, θα κατασκευαστούν καινούργια δίκτυα διανομής στις περιοχές από όπου θα διέλθει το νέο δίκτυο, με στόχο τη δημιουργία νέων ζωνών ύδρευσης και την επίλυση χρόνιων προβλημάτων ανεπαρκούς πίεσης που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή του Έλητα.
Επιπλέον, σε οικόπεδο στο Μαράθι που αγόρασε η ΔΕΥΑΠ για αυτόν τον σκοπό την προηγούμενη χρονιά, θα τοποθετηθεί μια νέα προκατασκευασμένη δεξαμενή αποθήκευσης. Έτσι, θα αυξηθούν τα διαθέσιμα αποθέματα νερού για την ευρύτερη περιοχή Παροικιάς, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, ενώ σε συνδυασμό με την εγκατάσταση σύγχρονου υδραυλικού εξοπλισμού, θα είναι εφικτή η αποφυγή υδραυλικών πληγμάτων, η μείωση της ταχύτητας του νερού στο δίκτυο, ο εκμηδενισμός των βλαβών και των απωλειών νερού, καθώς και η μείωση του φαινομένου των επικαθίσεων ανθρακικού ασβεστίου (μάρμαρο) στις σωληνώσεις.
Επίσης, θα τοποθετηθούν αισθητήρες, ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός και αυτοματισμοί που θα κάνουν πιο εύκολο τον έλεγχο του δικτύου και την ανίχνευση διαρροών, ενώ θα βοηθάνε και στη συνεχή παρακολούθηση διαφόρων παραμέτρων της ποιότητας του νερού, εξασφαλίζοντας έτσι την άριστη ποιότητα και την ασφάλεια των καταναλωτών.
Τέλος, θα γίνει αποκατάσταση του οδοστρώματος σε όλο το πλάτος του δρόμου, μαζί με διαγράμμιση και σήμανση, σε κεντρικά τμήματα της οδού από όπου θα διέλθει το νέο δίκτυο, όπως για παράδειγμα από την διασταύρωση Λευκών-Νάουσας μέχρι το γεφύρι του Έλητα με κατεύθυνση τις Λεύκες, καθώς και μέχρι την διασταύρωση για Πυργάκι.