Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις

 1. Φωτοαντίγραφο της οικοδομικής άδειας
 2. Εφόσον η άδεια είναι σε διαφορετικά στοιχεία από αυτά που θα κατατεθεί η αίτηση χρειάζεται να προσκομίσετε τίτλους ιδιοκτησίας που να συνδέουν τα δύο ονόματα.
 3. Σε περίπτωση παλαιότητας του ακινήτου (πριν το 1947) υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη του ακινήτου με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής, στην οποία θα δηλώνει το ακίνητο (διεύθυνση, χρήση, όροφοι και επιφάνειά του) για το οποίο υποβάλλει την αίτηση σύνδεσης έχει κατασκευαστεί προ του έτους 1947
 4. Τίτλους Ιδιοκτησίας (Συμβόλαιο ή Ε9)

Μπορείτε να κάνετε αίτηση Online ΕΔΩ

 1. Φωτοαντίγραφο της οικοδομικής άδειας
 2. Φωτοαντίγραφο των κατόψεων των ορόφων του ακινήτου
 3. Εφόσον η άδεια είναι σε διαφορετικά στοιχεία από αυτά που θα κατατεθεί η αίτηση χρειάζεται να προσκομίσετε τίτλους ιδιοκτησίας που να συνδέουν τα δύο ονόματα.
 4. Σε περίπτωση παλαιότητας του ακινήτου (πριν το 1947) υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη του ακινήτου με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής, στην οποία θα δηλώνει το ακίνητο (διεύθυνση, χρήση, όροφοι και επιφάνειά του) για το οποίο υποβάλλει την αίτηση σύνδεσης έχει κατασκευαστεί προ του έτους 1947
 5. Φωτοαντίγραφο λογαριασμού Δ.Ε.Η. ή Ε9 (για τον αριθμό των τετραγωνικών)
 6. Υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη του ακινήτου με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής, στην οποία θα δηλώνει ότι «ο ακριβής αριθμός των τετραγωνικών του ακινήτου είναι…»

Μπορείτε να κάνετε αίτηση Online ΕΔΩ

Οι λογαριασμοί εκδίδονται κάθε τέσσερις μήνες.

Κάνετε έλεγχο του υδρομετρητή έχοντας κλειστές όλες τις εσωτερικές βρύσες. Σε περίπτωση που ο υδρομετρητής λειτουργεί (γυρίζουν οι δείκτες των λίτρων) σημαίνει ότι υπάρχει στις εσωτερικές σας εγκαταστάσεις διαρροή νερού. Σε περίπτωση που ο υδρομετρητής δε λειτουργεί με όλες τις βρύσες κλειστές πρέπει να γίνει εργαστηριακός έλεγχος του υδρομετρητή από την Ε.Υ.Δ.Α.Π. για να ελεγχθεί η σωστή λειτουργία του υδρομετρητή. Η δαπάνη του ελέγχου βαρύνει τον καταναλωτή (64,42 €) αν ο υδρομετρητής διαπιστωθεί ότι λειτουργεί εις βάρος του καταναλωτή τότε το ποσό του ελέγχου επιστρέφεται.

Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση επανεξέτασης λογαριασμού ΕΔΩ

Η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και η εξοικονόμηση νερού, κυρίως όμως η καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας αναφορικά με τη διαχείριση των υδάτων, προβάλουν ως επιτακτική ανάγκη για τη διασφάλιση των αναγκών των σύγχρονων κοινωνιών αλλά και των οικοσυστημάτων του νησιού.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους και ιδιαίτερα από  όλους εμάς που ζούμε στο νησί, ότι το νερό, το βασικότερο στοιχείο ζωής, είναι λιγοστό και έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να το διαχειριζόμαστε σωστά και να καταβάλλουμε την κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξοικονόμηση του. Το νερό, δεν πρέπει να θεωρείτε ως δεδομένο. Η έλλειψη του είναι ένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Είναι ένα αγαθό που φαίνεται πως η φύση θα μας το δίνει όλο και σε λιγότερες ποσότητες, γι’ αυτό επιβάλλεται να το χρησιμοποιούμε σωστά και να περιορίζουμε τη σπατάλη του. Τα περιθώρια εξοικονόμησης νερού είναι πολλά και προτρέπεται όλοι εμείς  να ακολουθούμε τις παρακάτω υποδείξεις, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή χρήση και της τελευταίας σταγόνας.

 • Αντικαθιστούμε άμεσα τις βρύσες που στάζουν.
 • Ελέγχουμε και επισκευάζουμε τυχόν βλάβες στις βάνες και σε όλη την εγκατάσταση του σπιτιού μας.
 • Επιθεωρούμε τακτικά το καζανάκι, το φλοτέρ, και τις δεξαμενές που είναι συνδεδεμένες στην εγκατάσταση μας για τυχόν βλάβες.
 • Πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά σε λεκάνη, χρησιμοποιώντας το ίδιο νερό και για το πότισμα των λουλουδιών.
 • Επιλέγουμε ηλεκτρικές συσκευές που ανήκουν σε υψηλή κλάση εξοικονόμησης νερού.
 • Χρησιμοποιούμε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων μόνο όταν γεμίσουν, ρυθμίζοντάς τα στο πιο οικονομικό πρόγραμμα.
 • Προτιμούμε το ντους αντί της γεμάτης μπανιέρας.
 • Ρυθμίζουμε το floter στο καζανάκι της τουαλέτας στο χαμηλότερο δυνατό σημείο.
 • Βουρτσίζουμε τα δόντια μας με τη βρύση κλειστή, κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος.
 • Όταν ξυριζόμαστε δεν αφήνουμε τη βρύση να τρέχει και χρησιμοποιούμε λίγο νερό σε κατάλληλο δοχείο.
 • Καθαρίζουμε τα μπαλκόνια και τους εξωτερικούς μας χώρους με κουβά και με σφουγγαρίστρα και όχι με το λάστιχο.
 • Πλένομε το αυτοκίνητό μας σε αραιά χρονικά διαστήματα, με τη χρήση κουβά και σφουγγαριού.
 • Προτρέπουμε και συμβουλεύουμε τα παιδιά να μην παίζουν με το νερό και της βρύσες στην αυλή.
 • Ποτίζουμε τα λουλούδια και τα φυτά μας με ραντιστήρι, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, που η εξάτμιση είναι περιορισμένη.
 • Αντικαταστήστε το τηλέφωνο της ντουζιέρας με κάποιο άλλο χαμηλότερης ροής. Στο εμπόριο κυκλοφορούν βρύσες με τις οποίες μπορεί να ρυθμιστεί η ροή, χωρίς να επηρεαστεί η αναλογία ζεστού και κρύου νερού.
 • Μην πετάτε διαφόρων ειδών απορρίμματα στη λεκάνη της τουαλέτας, χρησιμοποιώντας το καζανάκι άσκοπα.
 • Όταν παρουσιάζεται πτώση της πίεσης του νερού περιορίζουμε την κατανάλωση στα απολύτως απαραίτητα.
 • Αμέσως μετά τυχόν διακοπή υδροδότησης περιοριζόμαστε για μικρό χρονικό διάστημα στην εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών διαβίωσης, δίνοντας χρόνο στο σύστημα να ισορροπήσει.
 • Ειδικά σε οικισμούς που οι κάτοικοί τους γνωρίζουν ότι οι ποσότητες δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης αιχμής κατά τη διάρκεια του 24ώρου, συστήνεται η ορθολογική χρήση νερού, αποφεύγοντας όσο είναι δυνατό καταναλώσεις που δεν είναι απαραίτητες.

Στο δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΠ η μέση τιμή της σκληρότητας του νερού είναι 350mg/lt CaCO3.

Για τη ρύθμιση του πλυντηρίου ανάλογα με τη μονάδα μέτρησης χρησιμοποιούμε το παρακάτω πίνακα:

mg/lt CaCO3 (ή ppm) Γερμανικοί βαθμοί  dH⁰ Γαλλικοί βαθμοί ⁰fH mmol/l
350 20 35 3.5