ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για το νέο έργο Ύδρευσης που εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΦιλόΔημος

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο αναβαθμίζει τις υποδομές Ύδρευσης. Η συνολική αξία είναι 3.000.000€ και αποτελεί το μεγαλύτερο ποσό για έργο ύδρευσης που έχει καταφέρει να εξασφαλίσει η ΔΕΥΑΠ. Ειδικότερα, αποτελείται από δύο ξεχωριστά υποέργα:

  1. Το πρώτο υποέργο, αξίας περίπου 1.200.000€, αφορά στην τοποθέτηση ενός διπλού αγωγού από σωλήνα τελευταίας γενιάς πολυαιθυλαινίου 20Atm διαμέτρου Φ225, ο οποίος θα συνδέει τις δεξαμενές της Παροικιάς με τη δεξαμενής της νέας αφαλάτωσης, στον Αγ. Αρσένιο. Το συνολικό μήκος των σωληνώσεων θα είναι μεγαλύτερο από 8,700m. Ο ένας θα είναι αγωγός μεταφοράς και θα μεταφέρει το νερό της αφαλάτωσης στις δεξαμενές της Παροικιάς δίνοντας λύση στα προβλήματα επάρκειας κατά τους θερινούς μήνες. Ο δεύτερος θα είναι αγωγός διανομής με κατεύθυνση από Παροικιά προς Παρασπόρο και θα δίνει το νερό στους καταναλωτές. Θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο που είναι τουλάχιστον είκοσι ετών με στόχο την ελαχιστοποίηση των διαρροών, την βελτίωση της πίεσης και την μείωση των ζημιών στο δίκτυο. Επίσης, θα γίνει αποκατάσταση της ασφάλτου σε όλο το πλάτος του δρόμου, κατά μήκος του Περιφερειακού!
  2. Το δεύτερο υποέργο, αξίας περίπου 1.800.000€, αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση υπερσύγχρονού εξοπλισμού για αναβάθμιση των δυνατοτήτων του συστήματος τηλεελέγχου, σε συνδυασμό με την τοποθέτηση ηλεκτρομαγνητικών υδρομέτρων στους καταναλωτές. Ο νέος εξοπλισμός θα βελτιστοποιεί τον έλεγχο του δικτύου του πόσιμου νερού, δίνοντας τη δυνατότητα, σε συνδυασμό με ειδικό εξοπλισμό, για έγκαιρο εντοπισμό αφανών διαρροών. Θα τοποθετηθούν σταθμοί και αισθητήρες σε διάφορα σημεία του νησιού που θα μετρούν και θα ρυθμίζουν την πίεση, για να αποφεύγονται τα υδραυλικά πλήγματα, ενώ θα δίνουν τη δυνατότητα για συνεχή μέτρηση ποιοτικών στοιχείων του νερού, όπως το υπολειμματικό χλώριο. Επίσης, η εγκατάσταση των ψηφιακών υδρομέτρων θα εκσυγχρονίσει τον τρόπο καταμέτρησης, που μπορεί να γίνεται πια σε ελάχιστο χρόνο, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα ανίχνευσης διαρροών ακόμη και στο εσωτερικό δίκτυο του καταναλωτή, μειώνοντας τις ζημιές και τις απώλειες που παρουσιάζονται κατά τα μεγάλα διαστήματα που κάποια κατοικία είναι κλειστή. Έτσι, η ΔΕΥΑ Πάρου αποκτά ένα ολοκληρωμένο και υπερσύγχρονο σύστημα διαχείρισης του υδατικού ισοζυγίου και ελέγχου των ποιοτικών χαρακτηριστικών του πόσιμου νερού, διασφαλίζοντας βραχυπρόθεσμα μείωση των λειτουργικών της εξόδων και ορθολογικότερη διαχείριση του νερού.