Για κάθε τόνο χαρτιού,

γλιτώνεις 32.000 λίτρα νερό

Η έκρηξη των εντύπων κατακλύζει τα σπίτια μας με χαρτί κάθε είδους. Μπορεί πολλά από αυτά (ειδικά τα διαφημιστικά) να δίνονται δωρεάν, το πραγματικό κόστος του χαρτιού όμως είναι πολύ μεγάλο. Το ποσό αυτό, γίνεται κατανοητό όταν δούμε τι κερδίζουμε από την ανακύκλωση του. Για κάθε τόνο χαρτιού λοιπόν που ανακυκλώνουμε, σώζουμε 17 δέντρα, 32.000 λίτρα νερού, 2 βαρέλια πετρελαίου και 4.100 κιλοβατώρες ηλεκτρικού ρεύματος ικανού να καλύπτει τις ανάγκες ενός σπιτιού για πέντε (5) μήνες. Σημαντική είναι και η εξοικονόμηση αερίων του θερμοκηπίου (πάνω από 74%) καθώς και η μείωση του όγκου των απορριμμάτων.

Ένας τόνος από υψηλής ποιότητας ανακυκλωμένο χαρτί μπορεί να αντικαταστήσει τρεις τόνους  ξύλο για χαρτί. Δυστυχώς όμως, τα περισσότερα περιοδικά που κυκλοφορούν σήμερα στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο χαρτί.

Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια για ιλουστρασιόν εκτυπώσεις περνούν το χαρτί με επικάλυψη καολίνης, η οποία περιέχει άργιλο.  Ο άργιλος όμως δυσκολεύει την ανακύκλωση, καθώς δημιουργεί σβώλους και δίνει κακής ποιότητας ανακυκλωμένο χαρτί.

Η Δ.Ε.Υ.Α. Πάρου κάθε χρόνο τυπώνει και αποστέλλει στους καταναλωτές 51.000 λογαριασμούς.  Για κάθε 3.000 σελίδες κόβεται 1 δέντρο με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί του έτους να μας κοστίζουν 17 δέντρα!

Με τη δυνατότητα που υπάρχει πλέον για ηλεκτρονική αποστολή του λογαριασμού θα μπορέσουμε να μειώσουμε τις εκτυπώσεις.