ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Είναι γνωστό ότι το νησί μας παράγει εξαιρετικά αγροτικά προϊόντα, η φήμη των οποίων μεγαλώνει συνεχώς. Τέτοια είναι τα τυριά, η γραβιέρα, κρασιά από διάφορους παραγωγούς κτλ.

Δεν γνωρίζαμε όμως ότι πιθανόν υπάρχουν παραγωγοί που καλλιεργούν ΡΥΖΙ !!! Η ΔΕΥΑΠ προφανώς δεν διαθέτει Γεωπόνους στο προσωπικό της, αλλά βλέποντας τις υπερβολικές καταναλώσεις νερού σε κάποιες περιοχές και από κάποιους αγρότες, μας κάνει να πιστεύουμε ότι όντως κάποιοι έχουν στραφεί σε τέτοιου είδους καλλιέργειες!!!

Φέτος ήταν μια κακή χρονιά βροχοπτώσεων. Η ΔΕΥΑΠ καταβάλει τεράστια προσπάθεια να διαχειριστεί σωστά τα αποθέματα νερού και να φθάσουν για όλους, στην διάρκεια του καλοκαιριού. Γίνονται επενδύσεις και δίδονται μεγάλα ποσά για να αντικατασταθούν παλαιά δίκτυα που έχουν απώλειες και εκσυγχρονίζεται συνεχώς ο ηλεκτρομηχανολικός εξοπλισμός της Επιχείρησης για να ανιχνεύονται οι διαρροές.

Με βάση, όμως, τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης των ΔΕΥΑ, για κάθε 100 κυβικά νερού που αντλούνται, τα 80 m3 πηγαίνουν για άρδευση και μόνο τα 20 m3 προορίζονται για ύδρευση!! Μάλιστα, από τα 80m3 που πάνε για άρδευση, τα 60 m3 χάνονται, δεν καταμετρούνται ποτέ, είτε από διαρροές στα δίκτυα άρδευσης είτε κλέβονται από το δίκτυο… Και ενώ θα περίμενε κάποιος σε έναν άνυδρο τόπο όπως το νησί μας, τα ποσοστά να είναι διαφορετικά, δυστυχώς από μετρήσεις και έρευνα της ΔΕΥΑΠ αποδεικνύεται ότι τα νούμερα είναι ακριβώς ίδια!! Ενδεικτικά, υπάρχουν παραγωγοί στο νησί που καταναλώνουν πάνω από 3.500 κυβικά νερού κάθε μήνα για τις ανάγκες των καλλιεργειών τους!!!!

Γίνεται εύκολα κατανοητό, πως όσες προσπάθειες και να καταβάλει η ΔΕΥΑΠ, τα αποθέματα του νερού δεν θα φθάσουν αν συνεχιστεί η αλόγιστη άρδευση… Ήδη φέτος, σε άλλα νησιά του Αιγαίου, αλλά και την Κρήτη έχουν ξεκινήσει τμηματικές διακοπές νερού και απαγορεύτηκε στους αγρότες να συνεχίσουν την άρδευση.

Καλούνται όλοι όσοι ασχολούνται είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά με την γεωργία, να περιορίσουν άμεσα τις ποσότητες νερού που χρησιμοποιούν, διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τις Διακοπές Υδροδότησης μέσα στο καλοκαίρι!!Επίσης, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την επάρκεια των υδατικών αποθεμάτων τα επόμενα χρόνια,  πρέπει άμεσα να προσαρμόσουν τις καλλιέργειες τους στις ανάγκες και τα δεδομένα του νησιού! Ενδεικτικά, προτείνονται οι παρακάτω ενέργειες:

  • Εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων άρδευσης, τύπου στάγδην, με ηλεκτροβάνες και εξοπλισμό εξοικονόμησης νερού
  • Πότισμα τις βραδινές ώρες
  • Καλλιέργεια σε εδώδιμων ειδών που δεν απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού

Καλείται να δραστηριοποιηθεί άμεσα ο Τοπικός Οργανισμός Έγγειων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ), ενημερώνοντας τα μέλη τους.

Τέλος, η ΔΕΥΑΠ θα εντείνει τους ελέγχους στο δίκτυό της. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν περιπτώσεις υδροκλοπής για άρδευση, πέραν των υψηλών προστίμων που προβλέπονται από τον Εσωτερικό Κανονισμό Ύδρευσης, θα ζητηθεί η συνδρομή των Αστυνομικών και Εισαγγελικών Αρχών και οι υποθέσεις θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Και μην ξεχνάμε, βασικός πυλώνας της Οικονομίας του νησιού μας είναι ο Τουρισμός. Χωρίς νερό, λοιπόν, δεν θα υπάρχει ούτε Τουρισμός, ούτε Ανάπτυξη…

Καλούνται οι Πολίτες να ευαισθητοποιηθούν άμεσα για να μην καταλήξει η Πάρος,  ερημονήσι…

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.