ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για την υπογραφή της Σύμβασης για την κατασκευή του Έργου «ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΓ. ΥΠΑΚΟΗΣ ΜΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ»

, , ,

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δ.Ε.Υ.Α.Π.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΠΑΡΟΥ

Πάρος 13/01/2021

Θέμα: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για την υπογραφή της Σύμβασης για την κατασκευή του Έργου «ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΓ. ΥΠΑΚΟΗΣ ΜΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ»

Υπογράφηκε την Παρασκευή 08/01/2021 από τον Πρόεδρο του ΔΣ της ΔΕΥΑΠ κ. Πούλιο και την Ανάδοχο «ΕΓΕΚΑ Ο.Ε.-Μπουρνάζος Α._Τζογάνης Δ», η σύμβαση για το έργο «Σύνδεση Κεντρικού Δικτύου Αγ. Υπακοής με Δίκτυο Αφαλάτωσης».

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο και αφορά την ανακατασκευή των κεντρικών αγωγών Ύδρευσης της Παροικιάς.

Στο έργο, σε γενικές γραμμές, θα γίνουν οι εξής εργασίες:
1) Θα τοποθετηθούν νέες σωληνώσεις σε όλο το μήκος του δρόμου από τη Δεξαμενή των Αγ. Αναργύρων της Παροικιάς, μέσω του Περιφερειακού, μέχρι την Υδρομηχανική και την Αφαλάτωση του Παρασπόρου. Το δίκτυο θα αποτελείται από 3 νέες σωλήνες από πολυαιθυλένιο HDPE 3ης γενιάς 16 Atm Φ225. Η μία θα είναι ο καταθλιπτικός αγωγός και θα μεταφέρει το νερό από την μονάδα αφαλάτωσης απευθείας στην κεντρική δεξαμενή. Οι άλλες δύο θα είναι οι κεντρικοί αγωγοί διανομής, που θα αντικαταστήσουν το πεπαλαιωμένο, βουλωμένο και εξαιρετικά ελαττωματικό υφιστάμενο κεντρικό δίκτυο. Οι δύο αγωγοί θα δημιουργήσουν δύο ξεχωριστές ζώνες ύδρευσης, η μία προς την ανατολική Παροικιά μέχρι τον ΝΟΠ και η δεύτερη προς την δυτική Παροικιά, μέχρι Αγ. Άννα. Θα έχουν ξεχωριστά παροχόμετρα και αισθητήρες πίεσης, ενώ για πρώτη φορά στο νησί θα τοποθετηθούν αυτόματες διατάξεις (PRVs) που θα μπορούν να ρυθμίσουν αυτόνομα την πίεση στο δίκτυο καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου, ανάλογα με την ζήτηση, οι οποίες θα ελέγχονται από το κεντρικό σύστημα τηλεελέγχου της ΔΕΥΑΠ. Έτσι, θα μπορεί να δίνεται περισσότερη πίεση στο δίκτυο τις ώρες αιχμής, πχ το απόγευμα, ενώ θα μειώνεται η πίεση τις νυχτερινές ώρες για να αποφεύγονται βλάβες.
2) Σε όλο το μήκος του έργου, θα τοποθετηθεί δίκτυο διανομής και από τις δύο πλευρές του δρόμου για να σταματήσει η παλιά πρακτική διέλευσης των οικιακών παροχών κάθετα στο οδόστρωμα, που ήταν αφορμή για πολλές βλάβες στο παρελθόν.
3) Θα κατασκευαστεί δίκτυο αποχέτευσης επί του Περιφερειακού, με έξοδα που θα καλυφθούν από την ΔΕΥΑΠ, στο τμήμα από την μεταφορική του Αναργύρου μέχρι το μανάβικο του Ζουμή. Θα συνδεθούν πολλές παρακείμενες κατοικίες και θα υπάρξει αναμονή για μελλοντικές επεκτάσεις.
4) Θα τοποθετηθούν καινούργιες βάνες και διακλαδώσεις σε όλα τα απαραίτητα σημεία προς το υφιστάμενο εσωτερικό δίκτυο του οικισμού, με σκοπό την ευκολότερη υλοποίηση του επόμενου έργου «Αντικατάσταση του Εσωτερικού δικτύου Παροικιάς», για το οποίο η ΔΕΥΑΠ ολοκλήρωσε την προηγούμενη χρονιά τις μελέτες και υποβάλει αυτές τις μέρες την αίτηση για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Α.Τρίτσης».
5) Σε συνεννόηση με την εταιρία Vodafone, θα χρησιμοποιηθεί το όρυγμα που θα φτιαχτεί, για να τοποθετηθεί και δίκτυο οπτικής ίνας σε περίπου 1,5-2 χιλιόμετρα και να αποφευχθεί σκάψιμο του οδοστρώματος από επικείμενο έργο δικτύων τηλεφωνίας.
6) Θα γίνει ολική αποκατάσταση του οδοστρώματος. Πρώτα με σκυρόδεμα στα ορύγματα που θα διανοιχτούν και στο τέλος θα γίνει ασφαλτόστρωση σε όλο το πλάτος του δρόμου.

Τα κυριότερα οφέλη που θα προκύψουν από το έργο, αναμένεται να είναι τα εξής:
1) Πλήρης αντικατάσταση του ελαττωματικού κεντρικού δικτύου διανομής της Παροικιάς.
2) Μείωση αφανών διαρροών.
3) Μείωση-εκμηδενισμός βλαβών και επεμβάσεων των συνεργείων της ΔΕΥΑΠ, ειδικά στον πολυσύχναστο Περιφερειακό.
4) Βελτίωση πίεσης και παροχής προς τους καταναλωτές.
5) Δημιουργία ανεξάρτητων ζωνών ύδρευσης που θα δίνουν την δυνατότητα για καλύτερο έλεγχο του δικτύου.
6) Εξασφάλιση επάρκειας νερού για την Παροικιά, καθώς θα υπάρχει και άμεση εναλλακτική τροφοδοσία, πέραν του δικτύου από τις γεωτρήσεις του Αστέρα.
7) Εξοικονόμηση νερού των γεωτρήσεων για διάθεση σε άλλες περιοχές του νησιού.
8) Βελτίωση της ποιότητας του νερού και λύση του μόνιμου προβλήματος στην Παροικιά, με τις επικαθήσεις αλάτων στα δίκτυα και τις οικιακές παροχές. Στην δεξαμενή της Παροικιάς θα μεταφέρεται το νερό από την Μονάδα αφαλάτωσης του Παρασπόρου (πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα και σε ανθρακικό ασβέστιο, αλλά ακριβό στην παραγωγή) και θα αναμιγνύεται με το νερό από τις γεωτρήσεις (καλή ποιότητα νερού και οικονομικότερο στην παραγωγή, αλλά υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα). Έτσι, το τελικό νερό που θα δίνεται στο δίκτυο θα έχει πια πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε άλατα («μαλακό» νερό) με αποτέλεσμα να σταματήσει το φαινόμενο των επικαθήσεων στα δίκτυα διανομής και τα οικιακά δίκτυα των καταναλωτών.

Η Σύμβαση είναι προϋπολογισμού 686.813,43€ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι». Η έναρξη των εργασιών αναμένεται μέχρι τέλος Ιανουαρίου και η χρονική διάρκεια αποπεράτωσης του έργου είναι 12 μήνες.

Η ΔΕΥΑΠ ζητά την κατανόηση των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής για τις οχλήσεις που θα δημιουργηθούν κατά την εκτέλεση των εργασιών.